MOTHERBOARD - Wat nu?!

MOTHERBOARD – Wat nu?!

Welkom bij onze nieuwe serie Wat Nu?!, waarin we menselijke ontwikkelingen nemen die nog in de kinderschoenen staan, en dan gaan praten met een expert alsof ze al láng normaal zijn.

Het is ons hier opgevallen dat er een hoop belangstelling bestaat voor grote aanstormende ontwikkelingen: leeftijdsverlenging, kunstmatige intelligentie, robots in en om je leven, etc. Niet gek, want het zijn razend interessante onderwerpen om over te lezen. Het ‘probleem’ is echter dat deze besprekingen vaak gaan over de grote gevolgen van de ontwikkelingen – het einde van de wereld en andere doemscenario’s.

Wij geloven dat dit niet zo snel zal gebeuren. Dat de sukkelige mens van nu over vijftig of honderd jaar nog altijd een sukkelige mens is, maar dan in een toekomst met meer technologie.

Wat Nu?! gaat daarom over de gevolgen van grote ontwikkelingen voor het dagelijks leven van mensen als jij en ik.

In aflevering 1 praten we over kweekvlees met wetenschapper, filosoof en ontwerper Koert van Mensvoort. Hij bracht vorig jaar Het Kweekvlees Kookboek uit, een kookboek met gerechten die we pas over een paar decennia kunnen gaan koken.

Kweekvlees werd in 2013 bij de presentatie van de peperdure kweekvleesburger de wereldwijde mainstream ingeslingerd. Dr. Mark Post en zijn team van de Universiteit van Maastricht hadden het voor elkaar gekregen om genoeg vlees in het lab te kweken om een hamburger te maken. De burger kostte zo’n €250.000 euro en werd door een panel van voedselexperts nogal lauw ontvangen.

Ondertussen heeft de wetenschap niet stilgestaan: de prijs van het kweekvlees is sinds de presentatie sterk gedaald en zal uiteindelijk uitkomen op ongeveer de prijs van normaal gehakt.

En dat is wanneer het echt leuk wordt: want wat betekent het dan nog om vegetariër te zijn? Is labgekweekt varkensvlees halal? Hoe ziet een supermarktschap met kweekvlees eruit? En wat gaan we doen met de enorme hoeveelheden land die vrijkomen?

Dit zijn het soort vragen die we behandelen in Wat Nu?!, want ook al verandert de technologie alles om ons heen, we blijven gewoon mensen.

Montage: Dusty Thuss
Audio: Dusty Thuss