Philip Mechanicus - wachten op transport

Philip Mechanicus – wachten op transport

In deze speciale voorstelling op 4 mei brengt zangeres Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus. Een selfmade man die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Als Jood die geen ster wilde dragen kwam hij in de oorlog terecht in kamp Westerbork, waar hij een dagboek bijhield. Dit dagboek werd later beroemd onder de naam In Depot.

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek vertelt Elisabeth Oets het boeiende en aangrijpende levensverhaal van Philip Mechanicus. Ze kijkt terug op haar eigen familiegeschiedenis met veel warmte en respect en ze zingt daarbij prachtige liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in Theresienstadt. Hierbij wordt ze begeleid door pianiste Mi Ying Chen.

Elisabeth heeft haar opa nooit gekend want hij werd in 1944 op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz-Birkenau. Maar Philip Mechanicus leeft voort door zijn indrukwekkende en bekende oorlogsdagboek en door deze ontroerende voorstelling van zijn kleindochter.

Elisabeth Oets (verhaal en zang) en Mi Ying Chen (piano) werkten lange tijd bij de Nationale Reisopera en vormen al een aantal jaren een veelgevraagd duo, dat verschillende programma’s op het repertoire heeft staan.